Uddannelsesretninger

Uddannelsen som smed giver dig adgang til en række forskellige uddannelsesretninger. Bliv klogere på disse og beslut dig for hvilken retning du ønsker at gå.

KLEJNSMED

Jobbet som klejnsmed byder på en bred vifte af jobmuligheder, og opgaverne for den moderne klejnsmed er meget varierede. Du lærer for eksempel at producere ting i metalplader, hvilket kunne være brandtrapper, låse, porte og pengeskabe.

Du vil dog også lære at bearbejde større flader og materialer til brug ved eksempelvis vindmølletårne, broer, rørkonstruktioner. Bemærk at du kommer til at arbejde med CNC-udstyr, altså computerstyrede systemer.

SMED – RUSTFAST

En anden uddannelsesretning som smed er den som hedder rustfast smed. Som navnet lægger op til, lærer du at arbejde i rustfri materialer.

Under uddannelsen lærer du at svejse, bukke og klippe, bore, skære og efterbehandle rustfri materialer. Du lærer således at fremstille og bearbejde elementer som rustfri beholdere og rørsystemer.

SVEJSER

Når du begynder uddannelsen som smed, vil du hurtigt erfare, at der er forskellige uddannelsesretninger at vælge imellem. Der er en række specialer at vælge imellem, og hvis du ikke ønsker at ”gå den hele vej”, er der bestemt alligevel gode muligheder efter 2 år.

Efter 2 ½ år kan du nemlig kalde sig selv for svejser, hvor du under uddannelsen har lært at svejse, at tilskære og sammenføje alle former for metal. Undervejs får du et svejsecertifikat, som du fremadrettet kan få stor glæde af.

ENERGITEKNIKER

En anden uddannelsesretning er uddannelsen som energitekniker. Her lærer du for eksempel at arbejde med anlæg og rør. Desuden vil en stor del af dit arbejde komme til at bestå af installation og reparation af centralvarme-, fjernvarme- og ventilationsanlæg.

I gamle dage kaldte man energiteknikere for rørsmede. Som du dog kan læse, byder uddannelsen som energitekniker på en vældig bred vifte af arbejdsopgaver ud over at arbejde med rør.