Forløb (grundforløb og hovedforløb)

Når du starter op på træfagenes byggeuddannelse, siger du samtidig pænt goddag til nogle spændende år. Her kan du læse om de retninger du kan vælge imellem i uddannelsen. 

Når du nu sidder og læser disse linjer på Svendborg Erhvervsskoles hjemmeside, skyldes det formentlig at du er interesseret i at vide mere om træfagenes byggeuddannelse. Vi tilbyder dig en ungdomsuddannelse med mange muligheder, og en indgang, hvor du kan vælge imellem 3 forskellige døre.

3 specialer

Disse 3 døre er indgange til følgende uddannelser:

 • Tømrer
 • Gulvlægger
 • Tækkemand

Alle uddannelser tager 3 ½ – 4 år at gennemføre, hvilket kommer an på hvilke specialer du vælger undervejs.

Grundforløb er for alle

Alle, der begynder på træfagenes byggeuddannelse skal gennemføre et grundforløb, inden de kan fortsætte på et hovedforløb. Grundforløbet er det første forløb i uddannelsen og varer imellem 20-40 uger.

Når du kommer direkte fra folkeskolen eller tilsvarende grundskole, skal du både have grundforløb 1 og 2. På GF1 deltager du på fagretningen “Byggeri, Arkitektur og Design”, som er fælles for uddannelserne til murer, tømrer, snedker og  bygningsmaler. Du prøver forskellige fag af på en eksperimenterende måde, så du har bedre forudsætninger for at være sikker på, hvad du vil vælge.  Inden du afslutter GF1 skal du vælge uddannelsesretning.

Nogen går direkte til grundforløb 2

På GF2 specialiserer du dig og forbereder dig til din læretid under hovedforløbet.

Har du allerede en læreplads på hånden, går du direkte til GF2.

Er det mere end år siden, du er gået ud af folkeskolen, skal du direkte i gang med GF2.

Er du over 25 år, kan både grundforløb og hovedforløb blive afkortet, hvis du har relevant uddannelse eller erhvervserfaring med dig.

Fag du kender

Træfagenes byggeuddannelse byder på en række fag, som du formentlig ikke kender. Der er dog også andre fag på skemaet, som du kender fra din tid i folkeskolen.

De fag som du helt sikkert kender er blandt andet

 • Matematik
 • Samfundsfag
 • Engelsk

Dine nye fag

Af de nye fag, som du skal til at sætte dig ind i, kan vi blandt andet nævne

 • Materialeforståelse
 • Arbejdsmiljø
 • Tegningslære
 • Konstruktionslære
 • Værktøjslære
 • Tømmerkonstruktioner

Dertil kan du lægge spændende valgfri specialefag.

Hovedforløb og praktik

Så tidligt som muligt gælder det om at finde en læreplads. Hvis ikke det lykkes, kan du stadig gøre din uddannelse færdig i vores skolepraktikcenter.

Når du kommer godt i gang hos en mester, skal du stadig tilbage til skolen i nogle perioder for at få mere teori. Under hovedforløbet går skole og praktik hånd i hånd, så de ting du lærer på skolen, kan du bruge i praksis, når du kommer ud i praktik – og omvendt. De erfaringer, du får i praktik, gør det lettere at arbejde med teorien på skolen. Desuden lærer I som lærlinge meget af hinanden på skoleforløbene, fordi i prøver noget forskelligt på lærepladserne.

Vores sekretær, Pia Kaae, hjælper dig meget gerne videre, hvis du ønsker flere informationer om træfagenes byggeuddannelse. Ring til Pia på tlf. 7222 5736.