Erasmus+
Svendborg Handelsgymnasium tilbyder dig at deltage i EU’s uddannelsesprogram. En spændende mulighed for at kombinere skole med rejse og oplevelser.
I programmet er der afsat 26,2 mia. euro i perioden 2021-2027 til projekter mellem institutioner og organisationer i Danmark og de europæiske lande. Man forventer at projekterne skal involvere 10 millioner europæere.
Programmet giver tilskud til europæiske mobilitets- og samarbejdsprojekter i dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser, erhvervsrettede grund – og efteruddannelser såvel som i videregående uddannelser.
Formålet med Erasmus+ er at styrke kvaliteten af formel og uformel læring for derigennem at fremme kompetencer til arbejdsmarkedet og europæiske værdier. Det sker blandt andet gennem tværnationale samarbejder mellem erhvervsliv og uddannelsesverdenen og via uddannelses- og praktikophold i udlandet for elever, studerende samt undervisere og medarbejdere.
I programmet indgår de 28 EU-medlemslande, EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein samt Serbien, Tyrkiet og Makedonien.
Alle skolens elever har mulighed for at søge om deltagelse i et Erasmus+ program. Det er de enkelte afdelinger, som beslutter, om programmet skal udbydes samt form og omfang.
For nuværende udbydes Erasmus+ programmet på Handelsgymnasiet, men på sigt vil det også blive udbudt på de øvrige uddannelsesområder på SESG. Skolen har opnået en akkreditering, der sikrer midler til aktiviteter i perioden 2023-2027 under skolesektoren. Det betyder at vi hvert år i perioden udbyder Erasmus+ støttede studieophold i udlandet af 14 dages varighed primært placeret i ugerne 41 og 42. Eleverne skal således bruge deres efterårsferie på opholdet og får derudover bevilliget en uges forflyttet undervisningen. Eleverne skal under opholdet fører videodagbog, skrive overordnede artikler til publicering og løse nogle relevante opgaver om feks. bæredygtighed og landets kultur. Disse krav hjælper eleverne til at definere deres formelle og uformelle læring. Desuden vil der være kulturelle indslag, som fremmer forståelsen for det pågældende land, dets sprog og kultur samt overordnet forståelse af, hvad det vil sige at være europæer og leve efter de europæiske værdier.
Erasmus+ har i akkrediteringsugen særligt fokus på nedenstående emner, som også afspejles i tilrettelæggelsen af turene:
* Inklusion og mangfoldighed – man vil modvirke sociale, kulturelle, læringsmæssige, geografiske og helbredsmæssige barrierer for deltagelse i Erasmus+ – programmet. Det betyder med andre ord at elever med særlige udfordringer, diagnoser, angst eller andet kan få særlig støtte til at deltage i turen, herunder evt. en ekstra støtteperson. Derfor er det ikke nogen hindring for at være med på turen.
* Digital omstilling – hvor man vil sikre/styrke brugen af digital/blende learning.
* Bæredygtighed – hvor man vil styrke den grønne omstilling
*Aktivt medborgerskab – hvor man ønsker at styrke europæisk sammenhængskraft og identitet.
Vi tilbyder pt. 2 ture på Svendborg Handelsgymnasium under Erasmus+
Vi har samarbejdsaftaler med Spanien (Malaga) og Malta. Vi forventer at udvide med samarbejdsaftaler til Frankrig og Tyskland inden for de kommende år.
Rejseperioden er af hensyn til pensum og opgaveplaceringer på HHX fortrinsvist lagt i oktober hvert år.
Programmerne omfatter privat indkvartering lokalt, skoleophold og kulturelle og sociale indslag: udflugter til andre byer, virksomheds- og museumsbesøg, institutionsbesøg og sociale arrangementer. Disse arrangementer er alle inkluderet i den egenbetaling elevernes skal yde. Erasmus+ finansierer langt størstedelen af omkostningerne, skolen finansierer yderligere en del og resten vil deltagerne selv skulle betale. Prisen er derfor, trods større omfang og indhold, ofte mindre end de traditionelle studieture.
Malaga 2024
Malta 2024
HHX har i uge 35 haft besøg af Katharina Funk fra Regensburg i Tyskland. Katharina har fulgt flere af vores HHX-lærer i undervisningen i løbet af ugen. Besøget var et ERASMUS–finansieret forløb, hvor Katharina var på ”job-shadowing”, idet hun var interesseret i at se og opleve, hvordan danske handelsgymnasielærer underviser i bl.a. sprog. Da vi på HHX også underviser i økonomiske fag på fremmedsprog, fik hun imidlertid chancen for at se flere former for undervisning. Det var en fornøjelse at have hende på besøg og der blev således både talt tysk, engelsk og fransk på lærerværelset i en hel uge. Det har været en gensidig god oplevelse.
Hvis du vil høre mere om programmet, er du velkommen til at kontakte os, der er med til at koordinere og tilrettelægge vores Erasmus+ aktiviteter:
Agnete Fog, Uddannelsesleder HHX fog@sesg.dk; 72225859
Jane Siebken, International koordinator: jasi@sesg.dk
Anne Felice Andreasen, Erasmus-medarbejder: afan@sesg.dk
Marina Moctezuma Krarup, Erasmus-medarbejder: mmkr@sesg.dk
Tjek Erasmus+ hjemmesiden: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/node_da
Discover EU (Erasmus+) uddeler gratis Interrailbilletter, hvis du deltager i en lille konkurrence. I 2023 fik alle deltagere en billet. Du kan søge om at rejse alene eller sammen med en flok kammerater. Vær opmærksom på deadline for ansøgning til sommeren 2024.
Er du 18 år og har lovligt ophold i et EU-land eller et land uden for EU, der deltager i Erasmus+? Så gør dig klar til at udforske Europa! DiscoverEU er stolt af at være en del af Erasmus-familien!
DiscoverEU er et EU-initiativ, der giver dig mulighed for at udforske Europa, samtidig med at du lærer noget og får nye oplevelser. Ved primært at rejse med tog (der er undtagelser for dem, der bor på øer eller i fjerntliggende egne) oplever du Europas fantastiske landskaber og vidt forskellige byer. Du kan ansøge i løbet af de to ansøgningsrunder, der løber hvert år. De heldige får tildelt et rejsekort.
Som 18-årig bosiddende i EU eller i et af de ikke-EU-lande, der deltager i Erasmus+-programmet – Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien og Tyrkiet – får du med DiscoverEU mulighed for at komme ud på en rejseoplevelse, hvor du kan udforske Europas mangfoldighed, lære om Europas kulturarv og historie og få kontakt til mennesker fra hele kontinentet. Desuden giver DiscoverEU dig mulighed for at udvikle dig personligt, blive mere selvstændig, få større selvtillid og blive mere åben over for andre kulturer – alt sammen noget, du kan bruge i dit fremtidige liv.
De udvalgte deltagere modtager et europæisk DiscoverEU-ungdomskort, som giver dem rabat på kulturelle besøg, læringsaktiviteter, sport, lokal transport, indkvartering, mad med mere.
Over 200.000 unge har fået et rejsekort siden den første ansøgningsrunde i juni 2018. Næste ansøgningsrunde forventes at ligge i oktober 2023 og bliver offentliggjort på denne side.
For at være kvalificeret skal du opfylde følgende betingelser:
– et EU-land, herunder oversøiske lande og territorier, eller
– et af de lande uden for EU, som deltager i Erasmus+-programmet: Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien og Tyrkiet.
* Læs mere under “2. Kvalificerede ansøgere”
Derefter skal du deltage i en quiz (medmindre du ansøger som gruppemedlem).
Hvis du bliver udvalgt, kan du rejse i en periode på mindst 1 dag og højst 30 dage mellem den 15. juni 2023 og den 30. september 2024.
Bemærk, at du vil få støtte og hjælp, hvis du har et handicap eller et sundhedsproblem, der kan påvirke din rejse, så du nemmere kan deltage i DiscoverEU. Læs mere ipunkt C.13 i vores Spørgsmål og svar.
Er du for ung til at deltage i denne runde? Det er ikke noget problem – der kommer nye ansøgningsrunder hvert efterår og forår.
Ja, det kan du! Det er helt op til dig selv. Du kan rejse alene eller sammen med op til fire venner i en gruppe, hvis de opfylder kvalifikationskravene. De skal bruge din ansøgningskode, når de udfylder deres egen ansøgning. Læs mere i punkt B.5 til B.11 i vores Spørgsmål og svar.
Du kan også kombinere dine rejseplaner med andres under DiscoverEU! Facebookgruppen for DiscoverEU er et godt sted at gøre det. Bliv medlem af gruppen nu for at chatte med de andre deltagere.
Når du er blevet udvalgt, hjælper de nationale Erasmus+-agenturer dig med at få kontakt til andre og med at tilrettelægge møder forud for afrejsen og møder med andre rejsende under rejsen.
“Verden venter på dig. Så pak rygsækken, grib fat i din bedste ven, og kom af sted.”
Som ambassadør for DiscoverEU kan du dele dine rejseerfaringer med andre på sociale medier som Instagram, Facebook og/eller Twitter via hashtagget #DiscoverEU. Du kan også fortælle om dine oplevelser på din skole eller i dit lokalsamfund. Og endelig kan du deltage i foto-/videokonkurrencen DiscoverEU med hashtaggene #DiscoverEU og #Competition og vinde fantastiske præmier.
Jeg vil gerne vide mere!
Er du interesseret i de tidligere ansøgningsrunder? Se faktabladene om DiscoverEU, og læs om nogle af de unge DiscoverEU-rejsendes erfaringer.
Birgit Arildsen
Tlf.: 72 22 58 22
E-mail: biar@sesg.dk
Camilla Huelgaard Thomsen
Tlf.: 72 22 58 58
E-mail: cam@sesg.dk
08.05 – 09.40
09.55 – 11.30
12.00 – 13.35
13.50 – 15.25
15.25 – 16.10