Studieretninger og fag
Efter tre måneder på HTX skal du vælge studieretning ud fra dine interesser og din drømmeuddannelse.
Senere vælger du valgfag.
på HTX
Efter tre måneder på HTX skal du vælge studieretning ud fra dine interesser og din drømmeuddannelse.
Senere vælger du valgfag.
Teknologi A – Design B
Samfundet har brug for teknologien. Studieretningen TEKNOLOGI er for dig, som har lyst til at arbejde med udvikling og design af fremtidens produkter, der imødekommer forbrugernes behov, som skaber vækst og samtidig understøtter et bæredygtigt samfund.
Undervisningen består af teori og praktiske projekter, hvor du lærer professionelle metoder til at fuldføre processen fra idé til færdigt produkt i en virksomhed.
En stor del af projektarbejdet vil bygge på din viden fra de øvrige fag, men også på viden, som du opnår gennem virksomhedspraktik, virksomhedsbesøg og samarbejde med virksomheder og videregående uddannelsesinstitutioner.
Der indgår et længerevarende innovations- og iværksætterprojekt, hvor du sammen med din gruppe etablerer en virksomhed, som konkurrerer med andre om at blive årets unge virksomhed. Forløbet giver dig indsigt i virksomhedsdrift og gennemføres i samarbejde med gæstelærere og rådgivere fra erhvervslivet.
Eksempler på indhold fra undervisningen
I et samfundsmæssigt perspektiv arbejder vi blandt andet med kreative teknikker til:
• Idéudvikling
• Integreret produktudvikling
• Teknologianalyse
• Miljø- og teknologivurdering
• Robotteknologi
Uddannelse og job
Studieretningen vil især styrke dine forudsætninger for en videregående uddannelse som ingeniør, arkitekt og designer, eller inden for naturvidenskab, innovation og entreprenørskab.
Bioteknologi A – Matematik A
Bioteknologi kombinerer ingeniørvidenskab og de naturvidenskabelige fag biologi, kemi, matematik, fysik og informationsteknologi. Det er et innovativt fag med mange anvendelser inden for f.eks. miljø, bæredygtige teknologier og fødevareproduktion. Faget bioteknologi A inkluderer biologi på B-niveau, og vi arbejder tværfagligt sammen med kemi og matematik, når vi vurderer nutidens og fremtidens teknologier og deres betydning for mennesker og samfund.
I matematik arbejder du i en vekselvirkning mellem teori og praktiske anvendelser i naturvidenskab og teknologi. Du opnår herved studiekompetencer på højeste gymnasiale niveau.
Vælger du studieretningen BIOTEK på Svendborg Tekniske Gymnasium, kommer du til at arbejde med samfundsrelevante problemstillinger, arbejde med bioteknologiske metoder og lave selvstændige eksperimenter i skolens laboratorier. I studieretningerne vælger vi forskellige
fokusområder i dialog med eleverne.
I undervisningen tager vi eksempelvis fat på temaer som:
• Energiproduktion – biobrændsel, brint og organiske solceller
• Bioteknisk produktion – fra skimmelost til funktionelle fødevarer
• Mikrobiologi og immunologi – sygdomme, antibiotika & vaccination
• Bæredygtig fødevareproduktion – økologi, forædling og GMO
Uddannelse og job
Studieretningen sikrer dig adgang til mange naturvidenskabelige og tekniske studier på universiteterne. Den er oplagt at vælge, hvis du f.eks. drømmer om at blive læge, dyrlæge, miljøteknolog eller biolog.
Studieretningen giver også et solidt fagligt grundlag, hvis du har planer om at vælge en professionsuddannelse som sygeplejerske, fysioterapeut, bioanalytiker eller laborant. Det giver gode muligheder for job inden for det private erhvervsliv, sundhedssektoren, undervisning og forskning.
Matematik A – Fysik A
På studieretningen SCIENCE får du en dybere forståelse for mange af de naturvidenskabelige og teknologiske problemstillinger, du møder i virkeligheden. Du vil få et nyt syn på verden.
Du kommer til at regne med vektorer, differentiere funktioner, opstille modeller, finde arealer ved integralregning og meget mere. Du vil opleve glæden ved at se teori fungere i virkeligheden, og du lærer at anvende resultaterne i praksis.
Efter tre år som MatFys’er kan du forklare teknikken i dampmaskiner, bilmotorer, vandkraft, solenergi og raketter. Du vil have tilegnet dig mange kompetencer, og du vil være godt rustet til en videregående uddannelse.
Eksempler på indhold fra undervisningen
Vi arbejder teoretisk med både matematik og fysik i temaer, og teorien bliver illustreret i
eksperimenter fra mange grene af fysikken, f.eks.:
• Bevægelsesfysik
• Brydning af lys
• Elektromagnetisk induktion
• Varmeoverførsel
• Energiomsætning
Uddannelse og job
Studieretningen giver adgang til naturvidenskabelige studier på universiteterne og ingeniøruddannelserne. Den er oplagt at vælge, hvis du drømmer om at blive ingeniør, fysiker eller matematiker. Det giver gode muligheder for job inden for det private erhvervsliv, undervisning og forskning.
Kommunikation/IT A – Samfundsfag B
Denne studieretning er for dig, der er interesseret i digitalt design og moderne medier. Vi beskæftiger os med kommunikation ved hjælp af IT, og med en samfundsfaglig vinkel skabes der en forståelse for forskellige kommunikationsmetoder, og hvordan de bruges.
Med kommunikation i forbindelse med samfundsfag tænkes der her på billeder, grafik og design, som udtrykkes gennem mange forskellige medier. Aktuelle eksempler er f.eks.:
• En busreklame i København skabte international opmærksomhed.
• Unges brug af snapchat har gang på gang sat dagsordenen i landets medier.
• Robotter og droner, der skaber nye muligheder og nye kommunikationsmetoder
Vi arbejder teoretisk og ikke mindst praktisk med bl.a. følgende emner:
• Spildesign/storytelling
• Hjemmeside- og APP-programmering
• Billedredigering
• Film og audio
• Droner/robotter
• Sociale medier
• Kampagner og kommunikationsmetoder
Uddannelse og job
Studenter fra denne studieretning læser f.eks. journalistik, medievidenskab, IT-ingeniør, animation, multimediedesign eller måske en samfundsvidenskabelig retning. Det giver gode muligheder for job inden for det private erhvervsliv, undervisning og forskning.
Bioteknologi A – Idræt B
Bioteknologi kombinerer ingeniørvidenskab og de naturvidenskabelige fag biologi, kemi, matematik, fysik og informationsteknologi. Det er et innovativt fag med mange anvendelser inden for f.eks. sundhedsvidenskab, genteknologi og medicin. Faget bioteknologi A inkluderer biologi på B-niveau, og vi arbejder tværfagligt sammen med idræt og kemi, når vi vurderer nutidens og fremtidens teknologier og deres betydning for mennesker og samfund.
Det centrale i faget idræt er den fysiske aktivitet, som understøttes af teori fra det natur- og sundhedsvidenskabelige samt det humanistiske og samfundsvidenskabelige område.
Vælger du studieretningen SUNDHED på Svendborg Tekniske Gymnasium, kommer du til at arbejde med samfundsrelevante problemstillinger, arbejde med bioteknologiske metoder og lave selvstændige eksperimenter i skolens laboratorier. I studieretningerne vælger vi forskellige fokusområder i dialog med eleverne.
I undervisningen tager vi eksempelvis fat på temaer som:
• Fysisk aktivitet – alsidig træning, muskler og diabetes
• Forplantningsteknologi – fertilitetsbehandling og fosterdiagnostik
• Mikrobiologi og immunologi – sygdomme, antibiotika og vaccination
• Biokemi – kræftforebyggelse, undersøgelse og behandling
Uddannelse og job
Studieretningen sikrer dig adgang til mange naturvidenskabelige og tekniske studier på universiteterne. Den er oplagt at vælge, hvis du f.eks. drømmer om at blive læge, dyrlæge, miljøteknolog eller biolog.
Studieretningen giver også et solidt fagligt grundlag, hvis du har planer om at vælge en professionsuddannelse som sygeplejerske, fysioterapeut, bioanalytiker eller laborant. Det giver gode muligheder for job inden for det private erhvervsliv, sundhedssektoren, undervisning og forskning.
Teknologi er et af de fag, der giver HTX sin profil. Her lærer du at udvikle og fremstille produkter i vores værksteder. Det kan fx være vi kigger på løsninger der er miljøvenlige, så vi på den måde er med til at løse problemet med drivhuseffekten.
Du lærer fx også om sammenhængen mellem teknologi og samfund – at teknologien på den ene side løser problemer, men på den anden side også skaber problemer.
I Teknologi lærer du også at arbejde med den kreative proces fra idé til færdigt produkt. Du arbejder i en gruppe, hvor I fordeler ansvarsområder ud fra de kompetencer, I hver især har og er gode til at bruge.
I Kommunikation/it arbejder du med design og teknologi i digitale og trykte medier, og du øver dig i at bruge din viden i konkrete kommunikationsopgaver og projekter.
Du lærer, hvordan man planlægger og styrer en opgave ud fra forundersøgelser, lige som du lærer at vælge medie og it-værktøjer til forskellige kommunikationsopgaver.
Du får kendskab til videoredigering, udvikling af hjemmesider, grafisk formsprog, brug af billeder og forskellige fortælletekniske modeller.
Teknikfag er et stort, praktisk fag, som alle elever på HTX har i 3.g. Du kan vælge mellem 3 spor: procesteknik (fokus på kemi og biologi), byggeteknik (fokus på design og byggeri) og elteknik (fokus på el og programmering).
De første 3 måneder på Svendborg Tekniske Gymnasium er et grundforløb, hvor du får indtryk af, hvad det vil sige at gå på teknisk gymnasium. På grundforløbet har du obligatoriske fag som:
Grundforløbet giver en god forudsætning for at vælge en af de fem studieretninger.
Efter grundforløbet vælger du den studieretning, du synes bedst om.
Her har du stadig obligatoriske fag, men du får også studieretningsfag og en række valgfag.
Efter 3 år er du teknisk student og en ny verden åbner sig.
På HTX kan du vælge mellem en række valgfag – vælg efter interesse, dit drømmestudie, og hvad der passer til dine karrieredrømme.
Skovsbovej 43
5700 Svendborg
Tlf.: 72 22 57 00
E-mail: htx@sesg.dk
Dorthe Hena Mikkelsen
Tlf.: +45 7222 5821
E-mail: dhm@sesg.dk
08:05-09:40
09:55-11:30
12:00-13:35
13:50-15:25
15:30-16:15
Skovsbovej 43
5700 Svendborg
Tlf: +45 7222 5700
mail@sesg.dk
Teknisk Gymnasium (HTX)
Handelsgymnasium (HHX)
BUSINESS (EUD/EUX)